Topong Bang Gamelán Együttes

A tradicionális közép-jávai gamelán zenét játszó Topong Bang gamelán együttes 1999-ben alakult a budapesti Indonéz Nagykövetségen. Alapítónk és első mesterünk a jávai muzsikus és árnybábjátékos Ki Oemartopo volt.

A varázslatos hangzású jávai zenekultúra mélyen érintett bennünket. Többen is a közép-jávai Surakarta művészeti főiskoláján, Indonézia ösztöndíjával tanulhattunk tovább.

A főleg ütőhangszerekből (gongok, metallofonok, dobok) és néhány vonós, fúvós, pengetős hangszerből álló együttes, a gamelán Indonéziában a mindennapok része. Ha ezt nem is teremthetjük újjá itt, Magyarországon, egzotikus világát szeretnénk minél többek számára életre kelteni.

A nagykövetséggel együttműködve részt veszünk a követségi rendezvényeken, ünnepeken. Számos eseményen, fesztiválon képviseltük Indonéziát, együttműködve más művészeti ágak (tánc, batik, festészet) művelőivel is. Felléptünk a Zeneakadémián, az Óbudai Társaskörben, a Néprajzi Múzeumban, vidéken országszerte, külföldön pedig Zágrábban, Szarajevóban, Varsóban szerepeltünk. Szívesen zenélünk gyermekeknek, családoknak szóló rendezvényeken. Visszatérő résztvevői vagyunk a Babel Sound nemzetközi fesztiválnak.

Amatőr együttesünk igyekszik e mérhetetlenül gazdag hagyományhoz hűnek maradni, amennyire azt tudásunk megengedi. Az érdeklődőket örömmel fogadjuk és szívesen vezetjük be a gyakorlatban is a közép-jávai gamelán egyedülállóan elmélyült, bensőséges, ősi világába.
A Topong Bang a Wikipédián: https://hu.wikipedia.org/wiki/Topong_Bang_gamelánegyüttes

ALL RIGHTS RESERVED I HUGFESTIVAL  2019