Handpan


Az első ufó formájú két egymással összeragasztott gáznitrált acél gömbszeletből álló idiofon ütőshangszert a svájci Felix Rohner und Sabina Schärer (PANArt Hangbau AG) fejlesztették ki. Többéves kisérletezés és más érdekes hangszerek (gong, gamelán hangszerek, ghatam, harangok) tanulmányozása után Reto Weber ötlete volt, hogy az indiai Ghatan mintájára két gömbmetszetet illesszenek össze. Ekkor született meg 2000-ben a HANG, ami berni dialektusban kezet jelent, így nincs köze a magyar hang szóhoz.


A hangszer tetején körben eliptikus paraboloid hanggödrök vannak, amin a dallamot játszák. Középen egy dudor, a „ding” található, ami a hangszer fő hangja. Az alsó félen ökölnyi nagyságú kerek nyílás van, a „gu”. Udu-szerű hangok kiadására is képes a hangszer, mivel üreges teste Helmholtz-rezonátorként működik.


A feltalálók a hang gyártásával 2013-ban felhagytak. Azonban a világszerte elterjedt hangszer szerelmesei folytatják a hangszerek készítését és fejlesztését. Ezek közös neve a HANDPAN.

Leginkább ölben tartva használják az ütőhangszert. A készítők ellenzik az állványra szerelését. Ütők helyett elsősorban a kezekkel és az ujjakkal szokták ütni, ezért általában puhább és melegebb a hangzása a stíldobnál. Használhatók a kéz különféle részei, a tenyér, a kéz éle, háta. Hangja a megszólaltatás módjától függően hárfára, harangra vagy stíldobra emlékeztet. A játék módja változatos és egyéni. Mindegyik 'tónusmező' (melyek az egyes hangok környékét jelentik) sok altónus kiadására képes.

A feltalálók hangsúlyozzák, hogy ez a hangszer nem dob. „A dob egy másik nyelv”-mondják.'[8] Elutasítják az ütők használatát is, mivel kézzel érzékenyebben lehet megszólaltatni. Az erős ütések ugyanis nem erősítik, hanem tönkreteszik a hangot, és végső soron a hangszert is.

A játék alapját a gu és a ding összhangja jellemzi.[9] Ez elérhető a lábak szögének megválasztásával vagy a kéznek a gu nyílásba helyezésével. Ekkor a test Helmholtz-rezonanciája éppen egy oktávval lesz a ding frekvenciája alatt. A ding és a gu társításával a Hang olyan rezonanciába kerül, ami lehetővé teszi a zenésznek, hogy az egyes hangokat a legfinomabb mozdulatokkal formálja meg.

forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Hang_(ütőhangszer)


Július 4-7. között mutatja be saját hangszereit a győri MAG Instruments az első HUG - magyar handpan és világzenei fesztivál keretén belül, ahol lehetőség lesz kipróbálni a hangszereket. Minden megvásárolt fesztivál bérlet részt vesz a HUG nyereményjátékban: július 6-án szombaton este a fesztivál program keretében egy eredeti MAG Instruments handpant sorsolunk ki.


További információ: www.hugfestival.net/nyerj-handpant

0 megtekintés

ALL RIGHTS RESERVED I HUGFESTIVAL  2019